logo Pianostemmer Simeon KlompmakerOver de piano

Feitjes:

Een piano is een snaarinstrument, een toetsinstrument, een slaginstrument en een meubel.
Een piano heeft ongeveer 220 snaren. De trekspanning hiervan varieert van 40 kg tot wel 100 kg per snaar in bepaalde gebieden. Deze pianosnaren zijn gemaakt van een zeer sterk soort staaldraad en de snaren zijn te stemmen door aan de stempennen te draaien. Een stempen is gewoonlijk ongeveer 7,1mm dik en is een soort schroef en een spijker tegelijk.
Een piano is ongeveer 150 cm breed en de hoogte is meestal tussen 105 cm en 132 cm. Hogere piano's hebben vaak een mooiere klank in de bas.
Piano's wegen rond de 250 kg en vleugels 300 tot wel 500 kg.

Plaatsing:

Een piano hoort ongeveer 5 cm van de muur af te staan. Dit geeft een prettiger klank dan wanneer hij tegen de muur aan staat en het geluid terugknalt.
Zitten er oude kleine (meestal ijzeren) wieltjes onder dan kan het slim zijn om ze er eerst af te halen, immers ze rijden amper en u heeft er alleen maar last van doordat de pedalen ook hoger zitten als er wielen onder een piano zitten. Ze zijn eraf te halen door de piano op een zijkant te kantelen. Eerst een deken eronder leggen en dan moet het wel lukken met 3 mensen (of 2 sterke). Wel altijd de bodem inspecteren op scherpe schroeven e.d. om beschadiging van de vloer te voorkomen. Zitten er wat grotere messing of plastic wielen onder dan is het slechts zaak om iets beschermends eronder te plaatsen. Omdat bierviltjes niet zo mooi zijn verkoop ik hiervoor "socles". Dat zijn een soort plastic schaaltjes om de vloer te beschermen tegen sporen van metalen wielen. Moet de piano toch geregeld naar een andere ruimte worden gereden dan adviseer ik om er rollenframes onder te laten monteren. Hieronder een voorbeeld van rollenframes die ik geregeld monteer.


Heeft u vloerverwarming? Dan is het waarschijnlijk dat de piano wat minder goed op toon blijft. Wat hierbij kan helpen is het pianocarpet.

Last met de buren?:

Klinkt uw piano hard en wilt u toch 's avonds kunnen spelen, dan zijn er verschillende oplossingen te bedenken. Wat schuimrubber achter de piano plaatsen als de piano tegen een muur staat heeft vooral effect op de klank in de ruimte zelf, maar helpt toch wel wat. Er bestaan socles (onderleggers) met rubber die veel contactgeluid met de vloer vermijden. Ook kan er bij een staande piano een plaat schuimrubber achter geplaatst worden. Ik kan er een moderator inbouwen, als uw piano dit nog niet heeft. Dit is een lap vilt die tussen de hamers en de snaren komt wanneer u dit inschakelt. De "studiepedaal"-functie, maar dan te bedienen met een handeltje onder het klavier.
Ook kan er een silent-systeem ingebouwd worden. Dit is een electrisch systeem, waarbij de hamers net voor de snaar worden tegengehouden door een rail, en u met een hoofdtelefoon op kunt spelen, zoals bij een electrische piano. Het kan in de meeste piano's ingebouwd worden maar is wel vrij duur.

Het meubelstuk:

De meeste moderne piano's hebben een hoogglans-polyester afwerking, die niet goed met sop te reinigen is. Goede producten hier voor zijn Unicon en Cory Gloss, beiden zijn een antistatisch poetsmiddel, waarmee de kast eenvoudig glanzend en streeploos te houden is. Wel altijd een echt zachte doek gebruiken (microvezel!). Ik probeer altijd een flesje van een van deze middeltjes in mijn auto te hebben.
Oudere zwarte piano's hebben soms een matte politoer-afwerking die simpel te reinigen is. Bruine piano's hebben een fineer-afwerking en wanneer dit zonder harde laklaag is dan valt de kast in te wrijven met meubelolie om het hout mooier van kleur te krijgen en eventuele "watervlekken" mogelijk weg te werken.

Onderhoud:

Een piano gaat in principe een mensenleven mee. Toch is hiervoor, naast het stemmen, wel wat onderhoud nodig. Wat u zelf kunt doen is zorgen dat de piano in de winterperiode niet te droog staat. Zie voor meer info de pagina over bevochtiging. Wat u verder kunt doen is maatregelen nemen in geval van motvraat, muizen, of houtworm. Tegen motten adviseer ik mottenpapier of cederhoutblokjes, verkrijgbaar bij de drogist.

Het overige onderhoud zal door de pianostemmer moeten gebeuren. Bij flinke inslijting van de toppen van de hamerkoppen door het spelen, zullen de hamerkoppen geschuurd moeten worden voor een aanslagpunt ipv een plat aanslagvlak, en zullen de hamers geïntoneerd moeten worden om de verharding van het vilt in de top tegen te gaan. Als hamerkoppen ouder worden wordt het vilt zachter en neemt de elasticiteit af en dienen de hamerkoppen vervangen te worden. Basbesnaring klinkt soms niet meer zo goed bij oudere piano's. Dempervilt is wel eens versleten, en ook het vilt in en onder de toetsen slijt. De afregeling klopt vaak niet meer zo goed, wat betekent dat het een en ander opnieuw afgesteld dient te worden. Soms is dit niet heel veel werk, soms zal het wat meer tijd vergen.

Een nog geen 15 jaar oude piano heeft nog vrij veel rek in de snaren en zal vooral regelmatig gestemd moeten worden. Bij zeer intensief spelen is om de paar jaar onderhoud aan de hamerkoppen nodig. Bij een 20 tot 30 jaar oude piano is het waarschijnlijk dat de hamerkoppen eens geschuurd en geïntoneerd moeten worden en dat de afregeling bijgewerkt moet worden. Bij nog oudere piano's kan het goed zijn de hamerkoppen geheel te vervangen. Piano's ouder dan 70 jaar hebben soms veel problemen met te losse stempennen. Ik stem ook enkele piano's die ouder zijn dan 100 jaar en het toch nog aardig doen, een enkele zelfs ongeveer 120 jaar!
Als een piano echt op is dan kan hij in principe een volledige revisie krijgen, alles is immmers te repareren, maar vaak is de piano dit niet waard. Dit hangt af van het merk en de staat van de piano.

Op de tarieven-pagina vindt u wat meer uitleg over enkele technische onderhoudswerkzaamheden.

Pianostemmer Simeon Klompmaker
Meester Jacob Anton Schorerstraat 10, 6836 HJ  Arnhem
06-10797440, email: info@simeonklompmaker.nl
Inschrijfnummer 09154457 K.V.K. Arnhem
BTW identificatienr. NL001852194B68
IBAN: NL88INGB0007866591, BIC: INGBNL2A