Allereerst gefeliciteerd! Heeft u een Yamaha-piano dan heeft u een van de meest onderhoudsvriendelijke piano's met een technisch zeer goed gebouwd mechaniek!
Yamaha-piano's blinken uit met licht spelende mechanieken, een heldere toon, snelle repetitie en bovendien een krachtige toon.
Maar toch is er vaak een speciaal probleem bij Yamaha-piano's gebouwd in de jaren '70 (en soms wat eerder of later), in het bijzonder bij de kleinere modellen.
Het valt goed te verhelpen. Zo wordt de kwaliteit van het instrument hersteld en geeft dit u veel meer speelplezier.
Wat is het probleem?
Het repetitieveertje in het piano-mechaniek is bevestigd met een koordje. Helaas is bij veel Yamaha-piano's uit de jaren '70 een verkeerd soort koord gebruikt wat na verloop van tijd vergaat. Hierdoor werken de repetitieveertjes niet meer.
Is dat een groot probleem? Wat zijn de gevolgen?
Bij veel van dit type piano's die ik zoal tegenkom zijn in zo'n geval vaak ongeveer 30 koordjes gebroken (met de verwachting dat ze uiteraard allemaal gaan breken als men lang genoeg wacht). Dit heeft dan tot gevolg dat:
-Bij deze 30 tonen de repetitie (toonsherhalingsmogelijkheid) beduidend minder goed is.
-Er dus onregelmatigheid wordt ervaren tijdens het spelen in hoe het instrument reageert / aanspreekt. Sommige tonen doen het immers beter dan andere.
-Er zijn tikjes als bijgeluid door de omhoogstaande veertjes die dan demperstuilijst (metaal) raken.
-Door de verminderde repetitie gaan tonen vaak "pappelen", d.w.z. ze stuiteren meerdere keren tegen de snaar aan bij maar 1x de toets indrukken.
Al met al geeft dit dus meerdere problemen die het speelplezier verminderen.
Hoe herken ik of mijn piano dit ook heeft?
Zoals gezegd; het komt vooral voor bij kleinere modellen Yamaha-piano's, meestal uitgevoerd in bruin, gemaakt in de jaren '70.
Bij deze een foto van gebroken kapselkoordjes (bruin):
Hier ziet u een deel van het mechaniek; hamertjes uit het basgebied. De linker hamertjes zijn eruit geschroefd waardoor de kapsels beter te zien zijn. De kapsels zijn een soort houten klosjes waar het asje van het hamertje in draait. De hamertjes zijn met een soort plaatje op dit asje geschroefd, en het voorste deel van de hamertjes hangt op deze foto. Het messing (koperkleurig) repetitieveertje zit bevestigd aan het kapsel met een koordje. Het verkeerde type kapselkoord is altijd bruin. Indien dit koord wit, geel, zwart of groen is dan is er geen probleem.
Men kan ook merken wanneer er koordjes gebroken zijn doordat tonen dan een klein tikje (bijgeluid) gaan geven.
Men kan het ook merken aan verminderde repetitie, onregelmatigheid, tonen die pappelen (stuiteren).
En natuurlijk valt het te testen; voel maar eens aan zo'n bruin kapselkoordje: zodra je het aanraakt breekt het al.
Wat is de oplossing?
Sommige pianotechnici zijn voor het vervangen van alle kapsels met koordjes erbij. Toch heeft dit veel nadelen, waarvan het grootste is dat de hamers op die manier net niet op precies dezelfde plek in de piano terug komen als waar ze zaten. Ik ben een groot voorstander van het vervangen van alleen de koordjes (door uiteraard kwalitatief kapselkoord wat niet vergaat). Op deze manier blijft de positie van de hamer t.o.v. de snaar bewaard en kost het minder materiaal en bovendien kan dit vrij snel. Normaal gesproken bent u voor deze operatie het mechniek een klein weekje kwijt. Het kan zelfs in 1 dag als het moet. Uiteraard is het slim om gelijk alle 88 koordjes te vervangen en ik hanteer hiervoor een vaste prijs, €190,-. De piano is deze kleine operatie zeker wel waard!
Hieronder een foto van een mechaniek met gerepareerde kapselkoordjes (groen):
Pianostemmer Simeon Klompmaker
Meester Jacob Anton Schorerstraat 10, 6836 HJ Arnhem
06-10797440, email: info@simeonklompmaker.nl
Inschrijfnummer 09154457 K.V.K. Arnhem
BTW identificatienr. NL001852194B68
IBAN: NL88INGB0007866591, BIC: INGBNL2A